El Pressupost de Redovà per a 2019 congela impostos i taxes i manté totes les ajudes *socialesEl Ajuntament de Redovà portarà a Ple dilluns que ve el pressupost municipal de 2019, un document vital per al funcionament de qualsevol ajuntament que en el cas *redovanense s’està treballant des del mes d’octubre per part de la Regidoria d’Hisenda. El seu responsable, Adrián Ballester, ha assegurat que el pressupost, que ascendeix a 5.050.153,65 euros, és “realista, amb la mateixa previsió de despeses que d’ingressos i amb la intenció que l’exercici es tanque amb un resultat positiu com en els últims set anys”. Es congelen els impostos directes i taxes com IBI, *IVTM, plusvàlua, Impost d’activitats Econòmiques, fem, aigua i clavegueram, escoles i instal·lacions esportives i es mantenen les bonificacions per a col·lectius socials. Ballester ha indicat que “hem augmentat les subvencions a totes les associacions i col·lectius del municipi”.
El regidor, qui ha presentat el document al costat de l’alcalde, Emilio Fernández, ha comentat que la previsió d’ingressos és un 17,56% menor que en 2018, una rebaixa motivada principalment per l’entrada en vigor, l’1 de gener, del servei d’aigua potable i clavegueram que gestionarà *Hidraqua i que suposava 800.000 euros anuals a les arques municipals. “A més cal afegir que en 2018 es va pressupostar l’ingrés de 380.000 euros del Pla d’Obres i Serveis de la Diputació, per la qual cosa totes dues quantitats sumen quasi 1,2 milions”. En tot cas s’espera que l’execució pressupostària de 2019 siga similar a la de l’exercici que acaba ara, superant els 6 milions d’euros, “perquè s’incorporaran crèdits com el cànon del contracte de l’aigua i l’execució dels projectes inherents al plec d’aquest contracte, així com l’execució de la sala d’estudi que està en marxa”, ha recordat.
Ingressos per capítols
Per capítols, en el referent a ingressos i taxes es produeix un decrement del 15,87% en impostos pel fet que es congelen els impostos que cobra l’Ajuntament, inclòs el tipus impositiu de l’IBI. “Les dades són reals, oferits per Summa Gestió Tributària”, ha precisat Adrián Ballester, qui ha indicat que en els impostos indirectes hi haurà una pujada fins als 117.946,97 euros motivada per la previsió del *ICIO (Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres), que ascendeix tenint en compte l’evolució durant 2018 i l’activació de diferents projectes que s’executaran l’any vinent. Respecte a les taxes també baixa la previsió d’ingressos, un 39,33% en aquest cas deixant la xifra en 1.017.723,78 euros, una recaptació que disminueix perquè no s’ingressaran les taxes d’aigua potable per l’arribada de la nova empresa.
En el capítol IV de Transferències Corrents s’incrementa la recaptació de l’Estat, Redovà compta amb la seua inclusió en el Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat Valenciana, i no es pressuposten totes les subvencions que s’espera rebre durant l’any de la Diputació Provincial d’Alacant en matèria de bombers, desenvolupament local, recollida de fem o cultura, entre altres. Els ingressos patrimonials (Capítol V) baixen un 21,47%, no es preveuen ingressos per alienacions i inversions mentre que en transferències de capital s’està a l’espera de valorar-les en funció de les quantitats que Diputació destine al municipi per a l’ampliació de la Via *Ferrata. No hi ha previstos ingressos per actius financers ni per operacions de crèdit.
Despeses per capítols
Respecte a les despeses, pugen els de personal en 48.430 euros per l’augment salarial previst per als empleats públics “i també perquè s’està elaborant una Relació de Llocs de treball (*RPT) que portarà amb si la creació de nous llocs i més despesa en personal”, ha dit Ballester.
En el Capítol II de despeses en béns, serveis i transferències corrents disminueix en 25,15% per la gestió indirecta del servei d’aigua potable i clavegueram. Ballester s’ha detingut en aquest punt per a indicar que l’any 2010, aquest capítol suposava 3,2 milions al Consistori, rebaixant-se en els següents anys per a arribar en 2019 a 2,1 milions, un 47,28% del total del pressupost municipal. Les despeses financeres baixen en 7.000 euros per a 2018 i les transferències corrents pugen un 10,47% fins als 528.723,21 euros. “Això obeeix a l’increment de les subvencions a totes les associacions del municipi, així com a la Mancomunitat de Serveis Socials La Vega”, ha precisat el regidor.
Redovà comptarà per quart any consecutiu amb un fons de contingència de 50.000 euros per a fer front a imprevistos i en les inversions reals es destinaran 184.209,84 euros. La partida més important d’aquest capítol és la de 88.309,84 euros per a la tercera planta del Centre de la Tercera Edat, mentre que també s’invertiran 21.300 euros en instal·lació d’enllumenat en vies públiques i camins. “Recordem que 40.000 euros corresponen al pressupost participatiu, un procés que hem tornat a realitzar enguany i que va guanyar la Unió Musical de Redovà, que destinarà els diners a la compra de material i que s’inclouen en les despeses per operacions de capital”. A les inversions se sumen altres projectes que es van presentar a aqueix pressupost participatiu, com el tancament de la Plaça de la Creu.
Aquestes seran les inversions amb càrrec a l’erari municipal, “una quantitat que s’espera ampliar fins als 2,5 milions d’euros” a través de la Diputació Provincial, amb 500.000 euros en inversió no contemplada en pressupost però que s’executarà en projectes com els arranjaments en el Camí del Racó per a solucionar la caiguda de pedres de la Serra, reforma del vestuari del Poliesportiu Els Passos, el col·lector de pluvials del carrer Pascual Martínez en la intersecció amb *Mulagar, altres 125.000 euros per a millorar el sanejament de Pascual Martínez i l’ampliació de la Via *Ferrata. Redovà també comptarà amb una forta inversió, 1,8 milions d’euros en aigua i clavegueram a través de la concessionària del servei de l’aigua, i 300.00 euros a la Sala d’Estudi.
Finalment en el Capítol IX de passius financers, amb 469.063,64 euros per a amortitzar capital del préstec que té l’Ajuntament del primer Pla de Pagament a Proveïdors, la mateixa quantitat que l’any que acaba. “Un pressupost equilibrat que té tots els informes tècnics favorables i que compleix amb l’estabilitat pressupostària i la regla de despesa”, ha dit Ballester.
Contracte de l’aigua
Per part seua, l’alcalde de Redovà, Emilio Fernández, ha recordat a tots els veïns que l’1 de gener entrarà en vigor el nou contracte de l’aigua “amb el principal objectiu de millorar el servei que s’ha prestat fins ara”. *Hidraqua serà l’empresa que s’encarregue de la prestació del servei i disposarà una oficina d’atenció al públic enfront de l’Ajuntament, “una oficina que obrirà de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores i els dijous també a la vesprada amb la finalitat de facilitar les gestions, a més de que hi haurà atenció telefònica les 24 hores i oficina virtual”. Emilio Fernández ha precisat que durant el primer any del servei s’implantarà la *telelectura als usuaris a més de nombroses renovacions en la xarxa d’aigua potable en carrers com Jesús Jordá i 6 de desembre fins a Pascual Martínez i carrer La Paz, “on es garantirà el subministrament i millorarà la qualitat de l’aigua”, així com el canvi d’escomeses antigues del nucli urbà.
La concessionària revisarà la xarxa a la recerca de fugides i es farà una revisió de comptadors i escomeses per a evitar els fraus, entre altres coses com al neteja del 100% de la xarxa de clavegueram. Emilio Fernández ha destacat el compromís ambiental de l’empresa amb Redovà, “ja que posarà a la disposició del servei dos vehicles elèctrics a més d’una sèrie d’actuacions en el Paratge de l’Ermita amb la finalitat d’afavorir la conservació de la biodiversitat de l’àrea recreativa, optimitzar les seues sostenibilitat i millorar les instal·lacions per a ús recreatiu i social”, ha conclòs el regidor.