En el marc del Pla mancomunat de prevenció de les drogodependències i altres conductes addictives de la Mancomunitat La Vega s’inicia el nou curs escolar amb el programa CONTROL@: PREVENCIÓ DE RISCOS EN L’ÚS DE NOVES TECNOLOGIES, INTERNET I XARXES SOCIALS.

El programa Control@ es realitza en els quatre municipis la mancomunitat: Algorfa, Jacarilla, Redován i Sant Miquel de les Salines i compta amb el suport de la subvenció concedida per la Diputació d’Alacant, inclou tallers educatius amb més de 40 sessions dirigits als cursos de 5t, 6t de primària i 1r de secundària amb l’objectiu d’arribar als 303 alumnes dels col·legis de la mancomunitat. En estos tallers educatius s’oferirà informació sobre riscos associats, habilitats per a afavorir l’autocontrol, habilitats socials i gestió de l’oci.

El programa inclou Tallers de formació per a pares i mares, en concret, seran quatre xarrades que es realitzaran la setmana que ve en cada un dels municipis de la mancomunitat. Els tallers serà dilluns 18 de setembre a Algorfa, dimarts 19 de setembre a Redován, Dimecres 20 de setembre en Sant Miquel de les Salines i Dijous 21 de setembre a Jacarilla. Estos tallers són gratuïts i pot acudir qualsevol persona interessada.

El projecte es complementa amb una innovadora campanya de comunicació a través de les xarxes socials amb accions d’informació, consells i recursos online per a les famílies que es va a realitzar als llarg del curs escolar.

Per a alguns niños/as, inclús per a alguns pares i mares, tindre temps lliure significa assentar-se enfront d’una pantalla a jugar, veure sèries, vídeos, chatear, navegar, comprar…, les opcions són infinites – ho sabem – i davant d’un gest de retirada de "la font de placer", veiem com reaccionen amb enuig, irritabilitat, ansietat i actituds que moltes vegades provoquen conflictes familiars.

¿On està la línia entre un ús normal i de risc?

Les xarxes socials i les noves tecnologies poden portar a alterar el son, l’alimentació, el rendiment, la vida social i l’interés per altres activitats marcant l’inici d’una possible addicció tecnològica. Per això els pares han de saber què fer per a previndre i detectar a temps.

Per a Emilio Fernández. President de la Mancomunitat "las noves tecnologies són ja imprescindibles en la nostra vida quotidiana, tot el món, des dels jóvens als majors, d’una forma o una altra es connecten diàriament a la xarxa que usen per a comunicar-se, treballar, divertir-se, informarse,.. Però si no discutim la necessitat d’estes ferramentes, si ens està preocupant molt seriosament l’ús indiscriminat i continuat que alguns jóvens i no tan jóvens, fan de les pantalles i els dispositius mòbils, i que en els seus cas més extrems poden acabar patint una addicció tecnològica. És necessari, des de criteris de salut actuar com més prompte millor perquè nostres fills facen un ús saludable i adequat d’estes noves tecnologías" Per a atendre i orientar els pares o als propis jóvens sobre estes qüestions, es poden posar en contacte amb la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de la Mancomunitat (UPCCA MLV) a través dels servicis socials municipals i a través de la web de la mancomunitat www.mancomunidadlavega.es o del blog de la UPCCA MLV https://lavegapreviene.wordpress.com